Jokivetin blogi

Johan se taas punkin punkkaa!

Koirat ja kissat ovat varsinaisia punkki-imureita. Suomen tunnetuin punkkieläin on puutiainen, Ixodes Ricinus. Muitakin punkkilajeja on, mutta jatkossa viittaan tähän tunnetuimpaan puutiaiseen.

Puutiaisavotulehdusten määrä kasvoi viime vuonna liki 40 tapauksella. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tautitapauksia rekisteröitiin 160 viime vuonna. Vuotta aiemmin tapauksia oli 123. Kaiken lisäksi viime vuoden seurantajakso oli aiempaa lyhyempi. Ei tämä vitsaus siis ainakaan helpottamaan päin ole.

Kuluvana vuonna kansallinen rokotusohjelma puutiaisaivotulehdusta vastaan laajenee useilla alueilla. Mukaan tulevat Tohmajärvi sekä tietyt alueet Lappeenrannassa, Raaseporissa, Helsingissä ja Kemissä. Rokotussuosituksia THL on antanut jo aiemmin, myös Joensuun seudulle.

Punkkia sanotaan Suomen vaarallisimmaksi eläimeksi levittämiensä tautien vuoksi. Osa punkeista levittää borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Kyseiset taudit tarttuvat, kun punkki kiinnittyy ihmiseen.

Suojaamalla lemmikit punkeilta suojataan myös ihmisiä. Torjuntaan on monia keinoja. Yksinkertaisin on tehdä huolellinen punkkitarkastus koiralle tai kissalle vähintään kerran vuorokaudessa koko punkkikauden ajan. Ja kun punkin havaitsee, se pitää nappasta pois. Pihdit tai punkkilasso on siihen tarkoitukseen oiva väline.

”Osa koirille tarkoitetuista punkkitorjuntalääkkeistä on myrkyllisiä kissoille, joten ole tarkkana ostaessasi valmistetta”

On olemassa myös lääkkeellisiä vaihtoehtoja. Nämä voidaan jakaa kolmeen ryhmään: niskaan levitettävät paikallisvaleluliuokset, punkkipannat ja suun kautta annettavat tabletit. Osalla lääkkeistä on punkkeja karkottava vaikutus, osalla tappava vaikutus, joillakin molemmat.

Niskaan laitettava paikallisvaleluliuokset vaikuttavat yleensä noin kuukauden ajan. Sen jälkeen annos uusitaan toistuvasti punkkikauden loppuun saakka. Reseptivalmisteissa on olemassa niskavaleluliuos, joka vaikuttaa kolmen kuukauden ajan.

Punkkipanta taasen on ohut kaulaan laitettava panta, jonka annetaan olla koko punkkikauden ajan eläimen kaulassa. Tableteissa vaikutusaika vaihtelee kuukaudesta kolmeen kuukauteen per annos.

Markkinoilla on myös kissoille soveltuvat punkkipanta. Niin ikään saatavilla on myös reseptivapaita niskavaleluliuoksia. Osa koirille tarkoitetuista punkkitorjuntalääkkeistä on myrkyllisiä kissoille, joten ole tarkkana ostaessasi valmistetta. Viisainta on varmistaa torjuntalääkkeen sopivuus lemmikillesi apteekin henkilökunnalta. Oikein käytettynä punkkilääkkeet ovat hyvin turvallisia. Vaan kun lääkkeistä on kyse, yksilöllisiä eroja niin toimivuudessa kuin lääkkeen sietämisessäkin esiintyy. Hyvä on noteerata sekin, että ostaessasi lääkkeen apteekista voit olla varma siitä, että tuote on läpäissyt Euroopan lääkeviranomaisen tiukan seulan. Viranomaiset valvovat lääkkeen myyntiä, haittavaikutuksia ja tehoa.

Mikäli haluat eläinlääkärin tekemän yksilöllisen arvion juuri sinun lemmikillesi sopivasta punkkilääkityksestä, varaa Jokivetistä aika punkkikonsultaatiolle.