Kotieläimen säännöllisellä terveystarkastuksella voidaan varmistaa lemmikin laadukas elämä ja suunnitella mahdollisia tulevia hoitotarpeita hyvissä ajoin. Lemmikin terveystarkastus voidaan toteuttaa suppeana esimerkiksi rokotusten yhteydessä.
Terveyden seuranta ja säännölliset terveystarkastukset ovat lemmikkisi hyvinvoinnin perusta. Säännöllisellä terveystarkastuksella pystytään ennakoimaan monia sairauksia ja pidemmän päälle säästämään myös kustannuksissa. Rokotusten yhteydessä teemme lemmikille suppean terveystarkastuksen.
Senioritarkastus on puolestaan laajempi terveystarkastus, johon on liitetty myös tärkeimmät laboratoriotutkimukset. Suosittelemme vuotuista senioritarkastusta yli 8-vuotiaille eläimille.
Eläimen omistajana tunnet lemmikkisi parhaiten. Kerro havaintosi ja näkemyksesi, kysy rohkeasti! Muista, että ennakointi on viisautta myös huolehdittaessa eläimen suun terveydestä.
Koiran perusterveystarkastus voidaan tehdä esimerkiksi vuosittain, jolloin voidaan ennaltaehkäistä ongelmia koiran elämässä ja terveydessä. Mitä aikaisemmin mahdolliset oireet huomataan, sitä paremmin niihin pystytään puuttumaan. Koiran perusterveystarkastuksessa voidaan havaita ongelmia esimerkiksi nivelissä, suussa, silmissä ja mahdollisessa ylipainossa. Koiran terveystarkastusessa keskustellaan myös omistajan kanssa koiran tavanomaisesta elämästä ja esimerkiksi mahdollisista muutoksista koiran käyttäytymisessä. Hyvissä ajoin aloitettu hoito tai muutokset esimerkiksi ruokavaliossa voivat auttaa koiraa elämään tervettä koiran elämää.
Koiran laaja terveystarkastus kattaa perusterveystarkastuksen lisäksi erilaisia laboratoriotutkimuksia sekä muita tutkimuksia, joita suositellaan erityisesti seniorikoirille. Laajassa koiran terveystarkastuksessa voidaan tutkia esimerkiksi ulostenäyte, verinäytteiden perusteella verenkuva ja myös virtsanäyte voidaan tutkia. Laaja koiran terveystarkastus sopii vanhempien koirien lisäksi myös sellaisille nuoremmille koirille, joiden terveystila halutaan saada mahdollisimman tarkkaan selville.
Kissan perusterveystarkastus on saman kaltainen kuin koiran terveystarkastus. Aivan kuin koiratkin, kissat voivat yrittää kätkeä erilaisia oireita omistajaltaan, ja se on kissoille myös hyvin luontaista. Tästä syystä melko pienetkin muutokset kissan tavanomaisessa käyttäytymisessä tai aktiivisuudessa on hyvä tutkia. Perusterveystarkastuksessa tutkitaan myös kissan rokotuksen tarve, samoin kuin loishäädön ja suun toimenpiteiden tarve.
Kissan laaja terveystarkastus kattaa perusterveystarkastuksen lisäksi erilaisia laboratoriotutkimuksia, esimerkiksi ulosteesta, virtsasta ja verestä. Laaja terveystarkastus sopii erityisesti ikääntyville kissoille, jotta mahdolliset sairaudet ja ongelmat voidaan havaita riittävän aikaisin. Näin pyritään mahdollistamaan vanhemmalle kissalle mahdollisimman hyvä, kivuton ja arvokas loppuelämä. Terveystarkastuksen yhteydessä kissa voidaan myös rokottaa muiden tutkimuksen ohessa.
Eksoottisille eläimille toteutettava terveystarkastus on monestakin syystä tärkeää: eksoottisten eläimien oireita ei ole niin helppo tunnistaa, ja eläimet pyrkivät peittämään oireet mahdollisimman pitkään. Erilaisista eksoottisista eläimistä ei ole myöskään niin selkeää ja pitkäaikaista perinnettä kuin tavanomaisemmista kotieläimistä, joka voi estää mahdollisten ongelmien huomaamista. Osa eksoottisista eläimistä voivat olla hyvinkin pitkäikäisiä, ja terveystarkastus on syytä suorittaa säännöllisesti jotta eläin voi hyvin koko elämänsä ajan.
Terveyden seuranta ja säännölliset terveystarkastukset ovat lemmikkisi hyvinvoinnin perusta. Säännöllinen eläimen terveystarkastus auttaa ennakoimaan monia sairauksia ja pidemmän päälle säästämään myös kustannuksissa. Eläinten rokotusten yhteydessä teemme samalla lemmikeille suppean terveystarkastuksen.
Rokotukset ovat eläimen terveydenhuollon kulmakivi aivan samaan tapaan kuin ihmisilläkin. Rokotuksilla torjutaan vaarallisia tarttuvia tauteja, jolloin eläin pysyy terveenä eikä levitä tauteja eteenpäin. Rokotusten yhteydessä teemme lemmikille samalla myös suppeita terveystarkastuksia, joka auttaa ennakoimaan mahdollista hoidontarvetta.
Lemmikkieläinten sairauksia diagnosoidaan ja hoidetaan monesti yksittäisillä sairauskäynneillä. Tyypillisiä yksittäiskäyntien aiheita ovat esimerkiksi kotieläinten korvatulehdukset, silmätulehdukset, kynsivammat, ihovauriot, virtsatieinfektiot, valeraskaudet ja lievät kohtutulehdukset. Myös muita ovat tyypillisiä pieneläinten sairauksia voidaan monesti hoitaa yksittäisellä käynnillä.
Joskus lemmikeillä on seurantaa vaativia pitkäaikaissairauksia. Tällöin eläimen säännöllinen tilanteen seuranta – myös lääkkeiden ja annostelun tehokkuuden varmistamiseksi – on äärimmäisen tärkeää. Pitkäaikaissairauksissa pyritään etsimään hyvä hoitotasapaino, jolla eläimen sairaus saadaan pidettyä mahdollisimman hyvin kurissa.
Jokivetin vastaanotolla tehdään myös pieniä kirurgisia toimenpiteitä kotieläimille. Tyypillisiä ja yleisiä pehmytkudoskirurgisia operaatiota ovat mm. kastraatio ja sterilisaatio. Toteutamme tarvittaessa myös muita pieniä kirurgisia toimenpiteitä – kysy lisää asiaantuntijoiltamme.
Nykyaikainen eläimen ultraäänitutkimus on tärkeä työväline esimerkiksi tiineystarkastuksissa ja kohdun tutkimuksissa sekä erilaisissa virtsavaivojen tutkimuksissa. Ultraäänitutkimus on kivuton toimenpide, joka ei välttämättä edellytä edes eläimen rauhoittamista, mikäli eläin antaa tehdä toimenpiteen ja esimerkiksi karvojen leikkaamisen rauhallisesti.
Laboratoriotutkimuksilla analysoidaan esimerkiksi verikokeita ja kudosnäytteitä. Myös suuri osa iho-, korva- ja virtsanäytteiden analysoinnista voidaan tehdä Jokivetin omassa laboratoriossa, jolloin tulokset saadaan selville nopeasti ja tarkasti. Oman laboratoriomme käyttö pienentää monesti myös tutkimusten kustannuksia.
Röntgenkuvauksia tarvitaan, kun selvitellään eläimen tuki- ja liikuntaelinsairauksia sekä keuhkojen ja vatsaontelon rakennetta. Röntgentutkimus paljastaa myös keuhkojen sekä rintaontelon mahdolliset nestekertymät. Röntgenillä voidaan tutkia myös lemmikkieläimen luuston ja nivelien kuntoa ja selvittää esimerkiksi ontumisen tai muiden oireiden syitä.
Eläimen suun terveys ja seuranta on tärkeä osa lemmikkisi hyvinvointia. Esimerkiksi hampaan tukikudoksen tulehdukset ovat tavallisia kissoilla ja koirilla. Eläimen suun hoitoon voidaan käyttää esimerkiksi ultraäänellä tapahtuvaa hammaskiven poistoa, joka monesti tehdään samalla jos kotieläin joudutaan nukuttamaan muuta tutkimusta tai operaatiota varten.
Muutokset eläimen terveydessä tapahtuvat usein vähitellen. Omistajan voi olla vaikea tietää, milloin on oikea aika luopua lemmikistä. Kun eutanasian aika lopulta on, pyrimme ottamaan asiakkaan mahdollisimman hyvin huomioon ja myötäelämään väistämättömässä surussa, kun rakkaasta lemmikistä joudutaan lopullisesti luopumaan.
Suunnitteletko pentuetta koirallesi? Jokivetin palveluihin kuuluu erilaiset lisääntymispalvelut, kuten koirien geenitestaukset. Toteutamme myös progesteronimittaukset nartuille, jotta paras mahdollinen astutusajankohta saadaan selville. Huolehdimme myös pentujen tarkastukset, rokotukset sekä mikrosirutuksen.
Oletko järjestämässä koiranäyttelyä, kilpailua tai muuta eläintapahtumaa, jossa tarvitaan eläinlääkärin palveluita? Kaipaatko asiantuntijaa/luennoitsijaa eläinten terveyteen tai hoitoon liittyvissä aiheissa? Jokivet on ollut mukana erilaisissa tapahtumissa asiantuntijana monessa eri roolissa – kysy lisää!
Monesti lemmikki voi stressaantua kuljetuksesta ja vieraasta paikasta, jolloin kotikäynnit toimivat hyvin eläimen terveystarkastuksessa hoidon tarpeen arvioinnissa. Resurssit ja tekniset mahdollisuudet kotikäynnillä ovat väistämättä rajoitetummat kuin paikan päällä pieneläinvastaanotolla, joten kaikkia toimenpiteitä ei voida valitettavasti kotikäynnillä hoitaa.