Kotieläinten ja lemmikkien rokotukset ovat tärkeä osa eläimen hyvinvointia ja terveyttä. Rokotukset ennaltaehkäisevät lukuisia sairauksia, joten esimerkiksi koirien ja kissojen rokotukset on syytä olla aina ajan tasalla.
Rokotukset ovat eläimen terveydenhuollon kulmakivi. Rokotuksilla torjutaan vaarallisia tarttuvia tauteja. Rokotusten yhteydessä teemme lemmikille samalla myös suppean terveystarkastuksen.
Muista myös, että rokottamalla lemmikkisi suojaat oman lemmikkisi lisäksi toisia lemmikkejä ja myös ihmisiä.
Yleisimpiä kotieläinten rokotuksia ovat koirien ja kissojen rokotukset. Lue alta lisää koirien ja kissojen suositelluista rokotuksista.
Koiran rokotukset tapahtuvat suurimmaksi osaksi pentuina. Kuten ihmisilläkin, koirien rokotukset ovat olennainen osa koiran terveydestä huolehtimista. Koirien rokotukseen on kansalliset suositukset, jotka kattavat mm. seuraavat taudit:
Pentuaikana koira rokotetaan usempaan kertaan, ensin varhaisrokotus (7-9 viikkoa), 12 viikon rokotus sekä yhden vuoden rokotus. Kaikissa kolmessa pennun rokotuskerrassa annetaan kolmoisrokote (penikkatauti, kennelyskä, parvo ja tarttuva maksatulehdus), ja kahdessa jälkimmäisessä rokotuskerrassa lisäksi rabiesrokote.
Koiran rokotukset voidaan tehdä vain terveille pennuille, jolloin rokote toimii tarkoitetulla tavalla.
Koiran rokotukset tarkastetaan yleensä terveystarkastusten yhteydessä, joita suosittelemme tehtävän vuosittain. Kennelyskän varalle koira rokotetaan vuosittain. Penikkatauti-, parvo- ja rabiesrokotteet uusitaan kolmen vuoden välein. Rokotukset merkitään rokotuskorttiin tai lemmikkieläinpassiin eläinlääkärin toimesta. Esimerkiksi ulkomaille matkustaessa tai näyttelyihin ja kilpailuihin osallistumisen yhteydessä koiralla tulee olla ajantasainen rokotustodiste.
Kissan rokotus on muiden lemmikkien kaltaisesti tärkeä osa kissan hyvinvointia ja terveyttä. Myös kissat rokotetaan suurimmaksi osaksi pentuina, jotta kissalle saadaan jo heti nuorena riittävän hyvä vastutuskyky tyypillisiä kissan tauteja vastaan. Kissan penturokotteet kattavat mm. seuraavat taudit:
Kissan ensimmäinen rokotus tulee antaa varhaisrokotuksena 8-9 viikon iässä, ennenkuin pentu luovutetaan uuteen kotiin. Sen jälkeen kolmoisrokote on syytä uusia 12- ja 16-20 viikon iässä. Jälkimmäisessä rokotuksessa rokotetaan myös rabiesta vastaan, samoin kuin vuoden ikäisenä tehtävässä rokotuksessa.
Aikuiselle kissalle suositellaan tehosterokotuksia 1-3 vuoden välein. Rokotustarve arvioidaan kissan terveystarkastuksen yhteydessä. Rabiestehoste annetaan tarvittaessa joka kolmas vuosi.
Mikäli kissa viedään kissahoitolaan, sen kanssa matkustetaan ulkomaille, tai jos kissaa käytetään näyttelyssä, rokotusten tulee olla kunnossa ja kirjattuna. Kissanäyttelyissä voi olla myös omia vaatimuksia rokotuksille, jotka tulee tarkastaa hyvissä ajoin etukäteen.
Terveyden seuranta ja säännölliset terveystarkastukset ovat lemmikkisi hyvinvoinnin perusta. Säännöllinen eläimen terveystarkastus auttaa ennakoimaan monia sairauksia ja pidemmän päälle säästämään myös kustannuksissa. Eläinten rokotusten yhteydessä teemme samalla lemmikeille suppean terveystarkastuksen.
Rokotukset ovat eläimen terveydenhuollon kulmakivi aivan samaan tapaan kuin ihmisilläkin. Rokotuksilla torjutaan vaarallisia tarttuvia tauteja, jolloin eläin pysyy terveenä eikä levitä tauteja eteenpäin. Rokotusten yhteydessä teemme lemmikille samalla myös suppeita terveystarkastuksia, joka auttaa ennakoimaan mahdollista hoidontarvetta.
Lemmikkieläinten sairauksia diagnosoidaan ja hoidetaan monesti yksittäisillä sairauskäynneillä. Tyypillisiä yksittäiskäyntien aiheita ovat esimerkiksi kotieläinten korvatulehdukset, silmätulehdukset, kynsivammat, ihovauriot, virtsatieinfektiot, valeraskaudet ja lievät kohtutulehdukset. Myös muita ovat tyypillisiä pieneläinten sairauksia voidaan monesti hoitaa yksittäisellä käynnillä.
Joskus lemmikeillä on seurantaa vaativia pitkäaikaissairauksia. Tällöin eläimen säännöllinen tilanteen seuranta – myös lääkkeiden ja annostelun tehokkuuden varmistamiseksi – on äärimmäisen tärkeää. Pitkäaikaissairauksissa pyritään etsimään hyvä hoitotasapaino, jolla eläimen sairaus saadaan pidettyä mahdollisimman hyvin kurissa.
Jokivetin vastaanotolla tehdään myös pieniä kirurgisia toimenpiteitä kotieläimille. Tyypillisiä ja yleisiä pehmytkudoskirurgisia operaatiota ovat mm. kastraatio ja sterilisaatio. Toteutamme tarvittaessa myös muita pieniä kirurgisia toimenpiteitä – kysy lisää asiaantuntijoiltamme.
Nykyaikainen eläimen ultraäänitutkimus on tärkeä työväline esimerkiksi tiineystarkastuksissa ja kohdun tutkimuksissa sekä erilaisissa virtsavaivojen tutkimuksissa. Ultraäänitutkimus on kivuton toimenpide, joka ei välttämättä edellytä edes eläimen rauhoittamista, mikäli eläin antaa tehdä toimenpiteen ja esimerkiksi karvojen leikkaamisen rauhallisesti.
Laboratoriotutkimuksilla analysoidaan esimerkiksi verikokeita ja kudosnäytteitä. Myös suuri osa iho-, korva- ja virtsanäytteiden analysoinnista voidaan tehdä Jokivetin omassa laboratoriossa, jolloin tulokset saadaan selville nopeasti ja tarkasti. Oman laboratoriomme käyttö pienentää monesti myös tutkimusten kustannuksia.
Röntgenkuvauksia tarvitaan, kun selvitellään eläimen tuki- ja liikuntaelinsairauksia sekä keuhkojen ja vatsaontelon rakennetta. Röntgentutkimus paljastaa myös keuhkojen sekä rintaontelon mahdolliset nestekertymät. Röntgenillä voidaan tutkia myös lemmikkieläimen luuston ja nivelien kuntoa ja selvittää esimerkiksi ontumisen tai muiden oireiden syitä.
Eläimen suun terveys ja seuranta on tärkeä osa lemmikkisi hyvinvointia. Esimerkiksi hampaan tukikudoksen tulehdukset ovat tavallisia kissoilla ja koirilla. Eläimen suun hoitoon voidaan käyttää esimerkiksi ultraäänellä tapahtuvaa hammaskiven poistoa, joka monesti tehdään samalla jos kotieläin joudutaan nukuttamaan muuta tutkimusta tai operaatiota varten.
Muutokset eläimen terveydessä tapahtuvat usein vähitellen. Omistajan voi olla vaikea tietää, milloin on oikea aika luopua lemmikistä. Kun eutanasian aika lopulta on, pyrimme ottamaan asiakkaan mahdollisimman hyvin huomioon ja myötäelämään väistämättömässä surussa, kun rakkaasta lemmikistä joudutaan lopullisesti luopumaan.
Suunnitteletko pentuetta koirallesi? Jokivetin palveluihin kuuluu erilaiset lisääntymispalvelut, kuten koirien geenitestaukset. Toteutamme myös progesteronimittaukset nartuille, jotta paras mahdollinen astutusajankohta saadaan selville. Huolehdimme myös pentujen tarkastukset, rokotukset sekä mikrosirutuksen.
Oletko järjestämässä koiranäyttelyä, kilpailua tai muuta eläintapahtumaa, jossa tarvitaan eläinlääkärin palveluita? Kaipaatko asiantuntijaa/luennoitsijaa eläinten terveyteen tai hoitoon liittyvissä aiheissa? Jokivet on ollut mukana erilaisissa tapahtumissa asiantuntijana monessa eri roolissa – kysy lisää!
Monesti lemmikki voi stressaantua kuljetuksesta ja vieraasta paikasta, jolloin kotikäynnit toimivat hyvin eläimen terveystarkastuksessa hoidon tarpeen arvioinnissa. Resurssit ja tekniset mahdollisuudet kotikäynnillä ovat väistämättä rajoitetummat kuin paikan päällä pieneläinvastaanotolla, joten kaikkia toimenpiteitä ei voida valitettavasti kotikäynnillä hoitaa.