Antibiootilla vai ilman?

Säännöllisesti saan yhteydenottoja, joiden kaava on sama: ”Hei, meidän XX koiralla / kissalla on taas ZZ tulehdus. Sillä oli ihan samat oireet viimeks kuukausi / kaksi kuukautta / puoli vuotta / vuosi / viisi vuotta sitten ja sillon sai antibiootin ja parani. Voisitko soittaa puhelinreseptin apteekkiin X, on varmaan taas sama homma”.

Ja aina vastaan suurinpiirtein näin: ”Hei, valitettavasti en voi määrätä mikrobilääkkeitä apteekkiin ilman eläimen tutkimista. Jos olette säännöllisesti käyneet jossain muualla tai samaa vaivaa on hoidettu toisella eläinlääkärillä äskettäin, olkaa yhteydessä sinne. Ystävällisin terveisin Mika”

Katsoin äskettäin Akuutti ohjelman jakson jossa käsiteltiin antibioottiresistenssiä. Otsikko ”Antibioottilainan loppu” on varsin kuvaava nykytilanteelle. ”Superbakteerit” eli monelle antibiootille vastustuskykyiset bakteerit, yleistyvät niin ihmisten kuin eläintenkin populaatiossa. Ihmiskunta on voimaton superbakteerien edessä. Olemme tottuneet siihen että antibiootit tehoavat hyvin mutta tilanne on muuttunut, pysyvästi.

Halusimmepa tai emme, jokainen käytetty antibioottikuuri tarjoaa bakteereille mahdollisuuden kehittää vastustuskykyä antibiooteille. Jokainen käytetty kuuri. Ihan jokainen. Riippumatta siitä onko se määrätty ihmiselle tai eläimelle.

On myös osoitettu että jotkut bakteerit pystyvät siirtymään eläimestä ihmiseen ja toisinpäin. Ei siis kannata tuudittautua ajatukseen että koiran bakteerit pysyvät koirassa. Bakteerit näet oppivat uutta ja kehittyvät, aivan kuten ihmiset ja muutkin maapallon eliöt. Ne voivat sopeutua uuteen ympäristöön eli ihmiseen tai toiseen eläinlajiin.

Summa summarum: Suhtaudu antibiootteihin kunnioituksella. Ne eivät ole ”vain” antibiootteja. Niiden vastuullinen tai vastuuton käyttö määrittelee tulevaisuutemme. Ovatko antibiootit enää realistinen infektioiden hoitovaihtoehto tulevaisuudessa? Uusia ”tehokkaampia” antibiootteja ei nopeata tahtia tule markkinoille. Tuotekehittely kestää 15-30 vuotta ja maksaa paljon rahaa. Ja yhtä lailla uusillekin antibiooteille kehittyy resistenssi kun niitä käytetään tarpeeksi.

Miten omassa toiminnassani pyrin vähentämään antibioottien käyttöä?

  1. Pyrin pitämään vastaanotollani laajan valikoiman korva-, silmä- ja ihonhoitotuotteita sekä esim virtsateiden toimintaa tukevia lisäravinteita ja erikoisruokia. Em tuotteet eivät sisällä antibiootteja mutta auttavat ko vaivoihin. Niiden oikealla valinnalla voidaan monesti korvata antibioottihoito. Ei aina mutta usein.
  2. Toimenpiteissä ja leikkauksissa käytetään mahdollisimman hyvää hygieniaa joka vähentää antibioottien tarvetta.
  3. En määrää antibiootteja näkemättä / tutkimatta potilasta. Poikkeuksen muodostavat potilaat jotka ovat käyneet vastaanotollani äskettäin eikä saatu mikrobilääke ole tehonnut.
  4. Kroonisissa tulehduksissa otan bakteriologisia näytteitä ja potilas hoidetaan tulosten perusteella sopivalla lääkkeellä.
  5. Tuotantoeläimillä antibioottien käyttö perustuu laboratoriotuloksiin eli maitonäyte, syväsivelynäyte tms keinoilla saatuihin bakteriologisiin tuloksiin. Erottamaton osa on myös säännöllisesti toteutettu nautaterveydenhuolto.
  6. Pyrin osallistumaan koulutuksiin ja seuraamaan alan sisäistä keskustelua antibioottien käytöstä. Uutta tietoa tulee koko ajan ja on tärkeää pitää itsensä ajan tasalla.

Terveisin
Mika